Smraďoch tchoř tmavý

Jak žije
Žije v nižších polohách po celé Evropě. Miluje otevřenou krajinu s křovinami a menšími lesíky. Potřebuje dostatek vodních toků. Můžeme ho ale vídat i u lidských obydlí. Velká část jeho přirozeného prostředí byla u nás i v Evropě zkultivována a odvodněna. Tchoř tak přišel o své zdroje potravy a přirozené úkryty.
 
Je to lasicovitá šelma, která byla dřív pronásledována psy (kvůli sportu) a lovena kvůli kožešině. To bohužel stále přetrvává, protože je velmi kvalitní, sametově hebká a hustá.
kuna lesní
 
Vzhled
Tělo má protáhlé a dosahuje 35 – 45 cm, váží mezi 0,5 – 1,2 kg. Ocas je dlouhý 12 – 19 cm. Výrazným znakem je obličejová bílohnědá maska. Tmavá hlava s bělavými fleky kolem nosu, nad očima, na spodní čelisti a na tvářích. I okraje boltců má bílé.
 Tělo je nahoře tmavohnědé až černé, na bocích prosvítá světle žlutá podsada. Na zimu se tchořům změní barva na stříbřitě šedou.
Samice jsou menší.
 malovaná fretka
Je výborný běžec. Skvěle leze po stromech a dobře plave. Domestikací z něj byla vyšlechtěna fretka domácí.
 
Lov
Loví v noci na okrajích lesů, ve stájích, v křovinatých březích potoků, stodolách a chlévech. Slídí opatrně a pak náhle zaútočí. U potoků loví žáby, zraněné ryby a ondatry. Zdravou rybu nedokáže ulovit.
Když se vydá k lidem, napadá drůbež, vybírá vejce, ale dá si i ovoce.
Na poli si loví sysly, potkany, myši, drobnější ptáky a králky. Ale dospělého zajíce nedohoní. Svůj úlovek usmrtí kousnutím do týlu.
Co si uloví, to si odnese do doupěte. Dělá si na zimu zásoby.
Jak bydlí                                      
Teritorium má samec velké 3 – 5 kilometrů čtverečních. Samice mají menší, ale někdy se stává, že se navzájem teritoria překrývají. Značkují si je žlutě zbarveným olejovitým výměškem z análních žláz, který zároveň slouží proti nepříteli. Jistě znáte pořekadlo, že někdo smrdí jako tchoř.
Ale nejen na značkování používá svůj zapáchající sekret. Také ho vylučuje, když se bojí a je v nebezpečí. Pak tím načichne celá jeho kožešina.
Přes den se skrývá v hromadách kamení, větví, kůlnách, stodolách nebo v norách jezevců a králíků.
Rozmnožování
Páří se začátkem jara. Přesněji od února do května.
Samci bojují a hlasitě vrčí. Při samotném aktu samec kouše samici do zátylku, což podněcuje samičí funkci pohlavního ústrojí a zaručuje oplodnění.
Asi po 7 týdnech se ve vystlaném doupěti narodí 3 – 7 mláďat. Váží asi 10 g a jsou pokryta jemnou bledou srstí. Oči se jim otevírají za měsíc a matka je asi 4 týdny kojí. Ve třech měsících se osamostatňují, i když jsou ještě nějakou dobu všichni spolu.
Pohlavně dospívají v 10. měsících a dožívají se zhruba 14 let.